Staklo

Staklo za PVC stolariju

Jedan od najznačajnijih elemenata prilikom izrade prozora je staklo. Bez obzira da li su u pitanju prozori PVC ili ALU prozori, staklo u velikoj meri utiče na sveukupni kvalitet stolarije.

Ukoliko pogledate u uobičajen prozor, videćete da staklo i delovi od stakla zauzimaju 70 i više procenata ukupne površine jednog prozora. Zbog toga je vrednost performansi staklenih površina od izuzetnog značaja za energetsku efikasnost i zvučnu izolaciju, ali i sveukupnu ocenu stolarije.

Dvoslojno ili troslojno staklo

Kako su sa različitih strana rasli zahtevi za energetskom efikasnošću, tako su inovacije u tehnologiji proizvodnje stakla unapređivali finalne proizvode. Naime, još od 70-ih godina 20. veka pokušavalo se sa dodavanjem trećeg stakla u termopanskom staklu. Napretkom tehnologije, danas troslojno staklo, koje omogućuje bolju termo izolaciju sve više postaje uobičajen standard.

Dvostruko zastakljeni prozori se sastoje od dva sloja stakla sa slojem vazduha ili inertnog gasa zatvorenog između njih. Ovo stvara skoro dvostruko više izolacije od obične zastakljene jedinice. Jednom zapečaćena, jedinica postaje nepropusna. Staklene jedinice koje se danas koriste klasifikuju se kao dvostruko ili trostruko zastakljivanje, tačnije kao dvoslojno ili troslojno staklo. Kod dvoslojnog zastakljivanja staklene jedinice se formiraju postavljanjem dva stakla jedno uz drugo s odabranom međuprostornom dimenzijom. Trostruki sistemi za zastakljivanje su sistemi sa kojima se dobijaju veće vrednosti izolacije kroz dva različita prostora ostavljena između 3 stakla.

Call Now Button